Arithmetic Ability MCQ SET I

Arithmetic Ability MCQ SET I

(1) 40 L of a mixture of milk and water contains 10% of water, the water to be added , to make the water content 20% in the new mixture is
(a) 6 L
(b) 6.5 L
(c) 5.5 L
(d) 5 L

Show Answer
Answer: d
(2) In an alloy, the ratio of copper and zinc is 5 : 2. If 1.250 kg of zinc is mixed in 17 kg 500 g of alloy, then the ratio of copper and zinc will be
(a) 2:1
(b) 2:3
(c) 3:2
(d) 1:2
Show Answer
Answer: a
(3) The length of a rectangle is decreased by 10 % and its breadth increased by 10%. By what per cent is its area changed ?
(a) 100%
(b) 0%
(c) -1%
(d) 6%
Show Answer
Answer: c
(4) A student multiplying a number by 3/5 instead of 5/3. What is percentage error in the calculation ?
(a) 64%
(b) 34%
(c) 45%
(d) 54%
Show Answer
Answer: ca
(5) If the length of a rectangle is increased by 25% and the width is decreased by 20%, then the area of the rectangle
(a) decrease by 10%
(b) increase by 5%
(c) remains unchanged
(d) decrease by 5 %
Show Answer
Answer: c
(6) A trader marks his goods at 20% above the cost price. If he allows a discount of 5% on the marked price, what profit per cent does he make ?
(a) 16%
(b) 19%
(c) 14%
(d) 17%
Show Answer
Answer: c
(7) The square root of (2722 – 1282) is
(a) 144
(b) 8
(c) 256
(d) 240
Show Answer
Answer: d
(8) A candidate who can gates 20% marks in an examination fails by 30 marks but another candidate who gets 32% gets 42 marks more than the pass mark. Then, the percentage of pass marks is
(a) 36%
(b) 25%
(c) 54%
(d) 50%
Show Answer
Answer: b
(9) A cistern of capacity 8000 L measures externally 3.3 m by 2.6 m by 1.1 m qnd its walls are 5 cm thich. Then thickness of the bottom is
(a) 1.1 m
(b) 96 cm
(c) 1 dm
(d) 1 m
Show Answer
Answer: c