English Language Practice Set II

By | April 26, 2018

English Language Practice Set II

 

Directions: In question a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the bold part at (1), (2) and (3), which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (4).

(1)He was released from the hospital yesterday.

(a) No improvement

(b) Dismissed

(c) Discharged

(d)Let out

Show Answer
Answer: c

(2)The colours softened as the sun went down.

(a) No improvement

(b) Mellowed

(c) Deepened

(d)Brightened

Show Answer
Answer: b

(3)The new manager is soft-spoken and is considerable to all.

(a) No improvement

(b) Constricted

(c) Considerate

(d)Conceited

Show Answer
Answer: c

(4)He hanged his portrait in the main hall.

(a) No improvement

(b) Had hanged

(c) Hung

(d)Hang

Show Answer
Answer: c

(5)We were unable to call on you because of the rains.

(a) No improvement

(b) Visit

(c) Invite

(d)Help

Show Answer
Answer: b

Directions: In question Nos. 6 to 10, a group of four alternatives is given. Choose the one which can be substituted for the given words/sentences and indicate it by blackening the appropriate rectangle in the answer-sheet.

(6)To feel or express disapproval of something or someone

(a) Deprecate

(b) Depreciate

(c) Deprive

(d)Declare

Show Answer
Answer: a

(7)Handwriting that cannot be read

(a) Illegible

(b) Ugly

(c) Decipher

(d)Ineligible

Show Answer
Answer: a

(8)Animals that can live on land and in water

(a) Aquarians

(b) Amphibians

(c) Aquatics

(d)Anthropoids

Show Answer
Answer: b

(9)Easily duped or fooled

(a) Indefensible

(b) Gullible

(c) Perceptible

(d)Insensible

Show Answer
Answer: b

(10)Fear of water

(a) Obsession

(b) Insomnia

(c)Hydrophobia

(d)Claustrophobia

Show Answer
Answer: c

Directions: In question nos. 11 to 15, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer-Sheet.

(11) (a)Dilapidated

(b) Diaphenous

(c) Detriemental

(d)Despondant

Show Answer
Answer: a

(12) (a)Prosperous

(b) Referance

(c) Confidance

(d)Seperate

Show Answer
Answer: a

(13) (a)Requisite

(b) Repotary

(c) Resplendant

(d)Reprimond

Show Answer
Answer: a

(14) (a)Pungent

(b) Puntuation

(c) Necassary

(d)Necter

Show Answer
Answer: a

(15) (a)Acquaintence

(b) Exuberance

(c) Maintenence

(d)Irrelavance

Show Answer
Answer: b

Directions: (Question Nos. 16 to 25) In the following passage,some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.Mark your answer in the Answer-Sheet.

 

Passage:

16 the common 17 the ostrich does not bury its head in the sand to18 danger. An ostrich can run 19 a speed of forty-five miles 20 hour, kick powerfully and 21 aggressively 22 its beak. As the 23 and fastest bird in the world, it 24 need to 25 its head.

Also Check  SBI Clerk Numerical Ability Model Set I

(16) (a)Contrary to

(b) According to

(c) As per

(d)In keeping with

Show Answer
Answer: a

(17) (a)Belief

(b) Expectation

(c) View

(d)Fact

Show Answer
Answer: c

(18) (a)Encounter

(b) Face

(c) Avoid

(d)Resist

Show Answer
Answer: c

(19) (a)To

(b) At

(c) For

(d)With

Show Answer
Answer: b

(20) (a)Every

(b) A

(c) Per

(d)One

Show Answer
Answer: c

(21) (a)Poke

(b) Push

(c) Play

(d)Peck

Show Answer
Answer: a

(22) (a)By

(b) With

(c) Through

(d)On

Show Answer
Answer: b

(23) (a)Large

(b) More large

(c) Largest

(d)Larger

Show Answer
Answer: c

(24) (a)Didn’t

(b) Does

(c) Did

(d)Doesn’t

Show Answer
Answer: d

 (25) (a)Bury

(b) Shield

(c) Cover

(d)Put

Show Answer
Answer: a

Directions: In question nos 26 to 30, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and blacken the rectangle corresponding to the appropriate letter (B), (C) or (D). If there is no error, blacken the rectangle corresponding to the letter (A) in the Answer- Sheet.

(26) (a)No error

(b) Freely of charge.

(c) To repair the damage

(d)They agreed

Show Answer
Answer: b

(27) (a)No error

(b) And returned back to his village.

(c) He cancelled his trip

(d)When darun heard the news that his father had been hospitalised,

Show Answer
Answer: b

(28) (a)No error

(b) Several distinguished personalities

(c) Comprises

(d)The governing board

Show Answer
Answer: c

(29) (a)No error

(b) Unless he thinks of moving in soon.

(c) So much money on that house

(d) My uncle does not spend

Show Answer
Answer: d

(30) (a)No error

(b) In moving to another house.

(c) Are interested

(d)Neither my sister nor my brothers

Show Answer
Answer: a

Directions: In questions nos.31 to 35, sentences are given with blanks to the filled in with the appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate rectangle in the Answer-Sheet.

(31)If i——-a doctor ,I would serve  the poor.

(a) Was

(b) Were

(c) Had been

(d)Am

Show Answer
Answer: b

(32)He is weak——he does a lot of work.

(a) So

(b) Because

(c) Yet

(d)And

Show Answer
Answer: c

(33)Mahesh showed an—-for sports at a very early stage.

Also Check  SBI Clerk Numerical Ability Model Set I

(a) Intuition

(b) Imagination

(c) Aptitude

(d)Attitude

Show Answer
Answer: c

(34)For—-sake don’t tell it to other.

(a) Heaven’s

(b) Heavens

(c) Heaven

(d)Haven

Show Answer
Answer: a

(35)Napoleon’s army—-to the Russian soldiers without any fight.

(a) Cordoned

(b) Capitulated

(c) Decimated

(d)Evaded

Show Answer
Answer: b

Directions: In question nos. 36 to 40, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the  given word and mark it in the Answer-Sheet.

(36)Supercede

(a)Set aside

(b) Repeal

(c) Enforce

(d)Suspend

Show Answer
Answer: a

(37)Perilous

(a) Dubious

(b) Cautious

(c) Dangerous

(d)Monstrous

Show Answer
Answer: c

(38)Affluence

(a) Awkwardness

(b) Influence

(c) Difficulty

(d)Richness

Show Answer
Answer: d

(39)Bifurcated

(a) Verbally abused

(b) Thoroughly evaluated

(c) Divided into two

(d)Dissected into pieces

Show Answer
Answer: c

Directions: In question nos. 41 to 45, choose the word opposite in meaning to the given word and blacken the appropriate rectangle in the Answer-Sheet.

(40)Consensus

(a) Proximity

(b) Magnanimity

(c) Equanimity

(d)Unanimity

Show Answer
Answer: d

(41)Salient

(a) Convenient

(b) Central

(c) Insignificant

(d)Correct

Show Answer
Answer: c

(42)Dormant

(a) Active

(b) Quick

(c) Humble

(d)Strong

Show Answer
Answer: a

(43)Camouflage

(a) Pretend

(b) Disguise

(c) Reveal

(d)Hide

Show Answer
Answer: c

(44)Latent

(a) Talented

(b) Potent

(c) Evident

(d)Primitive

Show Answer
Answer: a

(45)Ample

(a) Tasty

(b) Sufficient

(c) Quantitative

(d) Meagre

Show Answer
Answer: c

Directions: In question 46 to 50 , four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it  in the Answer-Sheet.

(46)He is always praised for his gift of the gab.

(a) Great skill

(b) Telent for speaking

(c) Getting something free

(d)Being lucky

Show Answer
Answer: b

(47)The teacher’s extra hours of coaching went a long way in improving the student’s performance.

(a) Helped considerably

(b) Extended widely

(c) Spent a lot of time

(d)Took great effort

Show Answer
Answer: a

(48)The administration found it difficult to cope with the striking employees.

(a) Subdue

(b) Handle

(c) Compromise

(d)Move

Show Answer
Answer: b

(49)The criminal was pardoned at the eleventh hour just as he was about to be hanged.

 (a) At midnight

(b) At the very last moment

(c) Suddenly

(d)  At eleven o’ clockry

Show Answer
Answer: b

(50)He spoke well though it was his maiden speech.

(a) Emotional speech

(b) First speech

(c) Brief speech

(d)Long speech

Show Answer
Answer: b