Dajobb.com

Job News | Admits | Results | Study Materials | Current Affairs

General awareness Practice Set X

General awareness Practice Set X

 

(1)When the National Emergency is declared, the following remain suspended ?

(a) Judiciary

(b) Directive Principles of states Policy

(c) Fundamental Rights

(d)Fundamental Duties

Show Answer
Answer: c

(2)Fuse wire should have :

(a) High resistance, low melting point

(b) High resistance, high melting point

(c) Low resistance, low melting point

(d)Low resistance, high melting point

Show Answer
Answer: c

(3)Excess of total expenditure over total receipts is known as :

(a) Primary deficit

(b) Fiscal deficit

(c) Revenue deficit

(d)Budgetary deficit

Show Answer
Answer: d

(4)The study of tissues distribution in stem is performed under :

(a) Ecophysiology

(b) Cytology

(c) Histology

(d)Anatomy

Show Answer
Answer: c

(5)Expand the term CD-ROM :

(a) compact Disk Read Only Memory

(b) Compactable Disk Read Only Memory

(c) Compact Data Read Only Memory

(d)Compactable Data Read Only memory

Show Answer
Answer: a

(6) ‘Revolver’ was discovered by :

(a) Sholtz

(b) Marconi

(c) Colt

(d)Faraday

Show Answer
Answer: c

(7)Point out from the following the women President of India ?

(a) Vijaylakshmi Pandit

(b) Jaya Lalitha

(c) Sarojini Naidu

(d)Pratibha Patil

Show Answer
Answer: d

(8)Rate of  photosynthesis is maximum in :

(a) None

(b) Green light

(c) Blue light

(d) Red light

Show Answer
Answer: d

(9)Which discovery is associated with the name of Marie Curie ?

(a) Photo electric effect

(b) Radio activity

(c) Artificial transmutation

(d)Protino

Show Answer
Answer: b




Updated: April 27, 2018 — 12:00 AM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dajobb.com © 2018
error: Content is protected !!