General Awareness MCQ Set I

General Awareness MCQ Set I| Study Materials

General Awareness MCQ Study Set I has fifty questions designed by our team to provide free study notes for the job aspirants. This set shall have questions frm History, Current Affairs, Personalities, books & authors etc.. Prepare well throu the study resources.

(1)The RBI issues currency notes under the
(a) proportional reserve system
(b) fixed minimum reserve system
(c) maximum fiduciary systam
(d) fixed fiduciary system

Show Answer
Answer: b

(2)Which day is the International Human Rights Day?
(a)none of the above
(b) November25th
(c) October24th
(d)December10th
Show Answer
Answer: d

(3)The capital of Pakistan till 1959 was
(a) Hyderabad
(b) Lahore
(c) Karachi
(d) Islamabad
Show Answer
Answer: c

(4)Silicon valley of India is located in
(a) Srinagar
(b)Hyderabad
(c) Bangalore
(d) Dehradun
Show Answer
Answer: c

(5)The author of the book ‘India Wins Freedom’ is written by
(a) Indira Gandhi
(b) Jawahar Lal Nehru
(c)Maulana Abul Kalam Azad
(d) Kuldeep Nayyar
Show Answer
Answer: c

(6)The implementation of Jawahar Rojgar Yojana rests with
 (a)Union Government
(b)State Governments
(c) District Collectors
(d) Gram Panchayats
Show Answer
Answer: a

(7)What is quorum required for convening the Lok Sabha?
(a) 1/5
(b) 1/10
(c)1/8
(d)1/6
Show Answer
Answer: b

(8)In the parliamentary form of government “He is the first among equals”. Who is he?
(a)Speaker of Lower house
(b)Leader of Opposition
(c) Prime Minister
(d) President
Show Answer
Answer: c

(9)Gandhiji’s movement of boycotting the foreign goods aimed at
(a) promotion of cottage industries
(b) promotion of welfare state
(c) creating anti-british sentiment
(d) full independence
Show Answer
Answer: a

(10)What is maximum age limit prescribed for the post of the president of india?
(a) there is no maximum age limit
(b) 62years
(c) 60years
(d) 58years
Show Answer
Answer: a