Indian History MCQ SET III

Indian History MCQ SET III

(1)The great ruler of Marwar was –
(a) Bika
(b) Maldiva
(c) Rao Jodha
(d) Rawal

Show Answer
Answer: d
(2) Which one of the following was not written by Harshavardhana ?
(a) Priyadarsika
(b) Harshacharita
(c) Ratnavali
(d) Nagananda
Show Answer
Answer: b
(3) Who conquered land betwwn the Arabian Sea and the Bay of Bengal ?
(a) Bimbisara
(b) Bindusara
(c) Chandragupta Maurya
(d) Ashoka
Show Answer
Answer: b
(4) The leader of Bhakti movement , who was greatly influenced by Islam was :
(a) Namdev
(b) Chaitanya
(c) Ramananda
(d) Shankaracharya
Show Answer
Answer: a
(5) The famous battle of Haldighat was fought between Rana and Akbar in :
(a) 1580 AD
(b) 1565 AD
(c) 1576 AD
(d) 1573 AD
Show Answer
Answer: c
(6) The last of the European powers to complete for commercial gains in the east were :
(a) The English
(b) The French
(c) The Dutch
(d) The Danes
Show Answer
Answer: b
(7) Identify one of the following Maratha saints, who was a great social reformer and Patriot.
(a) Tukaram
(b) Eknath
(c) Samarth Ramdas
(d) Vaman Pandit
Show Answer
Answer: c
(8) Who was the first Muslim ruler of Delhi ?
(a) Qutub-ud-din Aibak
(b) Iltutmish
(c) Ali Mardan
(d) Nasiruddin
Show Answer
Answer: a
(9) The Brahmo Samaj was founded by Raja Ram Mohan Roy in :
(a) 1826
(b) 1824
(c) 1832
(d) 1828
Show Answer
Answer: d
(10) Which one of the following contains the famous Gayatri Mantra ?
(a) Yajurveda
(b) Brihadaranayaka
(c) Rigveda
(d) Samaveda
Show Answer
Answer: c