Indian Polity MCQ SET I

1.The writ issued to an authority to do its public duty is –

(a) Prohibition

(b) Mandamus

(c Habeas Corpus

(d) Quo Warranto

Show Answer
Answer: b

2. Which of the following taxes can be levied by the corporation ?

(a) Theatre tax

(b) Education Tax

(c) Property tax

(d) All of the above

Show Answer
Answer: d

3. The powers of the units in a federation are

(a) Derived

(b) Original

(c) Delegated

(d) Not original

Show Answer
Answer: b

4. Which of the following parts of our Constitution is related to the Directive Principles of State Policy ?

(a) Part VI

(b) Part V

(c) Part IV

(d) Part IX

Show Answer
Answer: c

5. The concurresnt list contains

(a) 66 subjects

(b) 47 subjects

(c) 53 subjects

(d) 42 subjects

Show Answer
Answer: b

6. The Directive Principles do not apply to –

(a) Jammu and Kashmir

(b) Nagaland

(c) Assam

(d) Mizoram

Show Answer
Answer: a

7. Which one of the following is not a civil right ?

(a) Equality before law

(b) Right to life

(c) Right to work

(d) Right to resist

Show Answer
Answer: d

8. The Indian President does not enjoy

(a) Qualified Veto

(b) Suspensive Veto

(c) Pocket Veto

(d) Absolute Veto

Show Answer
Answer: a

9. Indicate the list in which Fisheries fall

(a) Concurrent List

(b) State List

(c Union List

(d) None of the above

Show Answer
Answer: b

10. Which among of the following Articles deals with the Grants-in-Aid ?

(a) Article 287

(b) Article 275

(c) Article 332

(d) Article 264

Show Answer
Answer: b

 

11. Which one of the following states does not passess a bicameral legislature ?

(a) Uttar Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Bihar

(d) Punjab

Show Answer
Answer: d

12. Which one of the following states has a separate Constitution ?

(a) Ngaland

(b) West Bengal

(c) Jammu and Kashmir

(d) None of the above

Show Answer
Answer: c

13. Ordinance of the Governor has to be passed by the assembly within

(a) 10 weeks

(b) 8 weeks

(c) 11 weeks

(d) 6 weeks

Show Answer
Answer: d

14. What is the number of the members of a Finance Commission including the Chairman ?

(a) 4

(b) 5

(c) 7

(d) 3

Show Answer
Answer: b

15. The controversial 42nd Amendment was passé d in :

(a) 1976

(b) 1975

(c) 1981

(d) 1982

Show Answer
Answer: a

16. The Electoral system of India is largely based on the pattern of

(a) U.S.A

(b) France

(c) Britain

(d) None of these

Show Answer
Answer: c

17. The Community Development Programme is implemented at he –

(a) Regional Level

(b) District Level

(c) Village Level

(d) Block Level

Show Answer
Answer: d

18. In regard to Amendment the Indan Constitution can be described as –

(a) Flexible

(b) More rigid than flexible

(c) More flexible than rigid

(d) Rigid

Show Answer
Answer: c

19. Who can impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights ?

(a) The Supreme Court

(b) The Parliament

(c) The Supreme Court and High Court

(d) The President

Show Answer
Answer: b

20. What is described as the essence of the Constitution ?

(a) Judicial Review

(b) Directive Principles

(c) Fundamental Rights

(d) Preamble

Show Answer
Answer: d

21. What is the general basis for making grants in-aid by the centre to the states ?

(a) Budgetary need of the states

(b) Availability  of resources

(c) Efforts in collection of taxes

(d) Plan priorities

Show Answer
Answer: a

22. Who has the final say about whether a bill is a Money Bill or not ?

(a) The Speaker of the Lok Sabha

(b) The Chief Justice of India

(c) The President of India

(d) The Chairman of the Rajya sabha

Show Answer
Answer: a

23. The Preventive Detention act has a restraining effect on –

(a) Right of Religion

(b) Right of Equality

(c) Right of Freedom

(d) Right of Constitution Remedies

Show Answer
Answer: c

24. The first linguistic stste, born in 1953, was

(a) Gujarat

(b) Andhra Pradesh

(c) Saurashtra

(d) Maharashtra

Show Answer
Answer: b

25. The position of a minority is comparatively secure in a –

(a) Military regime

(b) Fascist democracy

(c) Liberal democracy

(d) Theocratic state

Show Answer
Answer: c

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.