RRB GROUP D MODEL SET 12

RRB GROUP D MODEL SET 12

(1)A train passes a 50 m long platform in 14 s and  a man standing on a platform in 10 s. The speed of the train is

(a) 34 km/h

(b) 45 km/h

(c) 20 km/h

(d) 42 km/h

Show Answer
Answer: c

(2) The LCM of three different numbers is 120. Which of the following cannot be their HCF?

(a) 23

(b) 45

(c) 26

(d) 35

Show Answer
Answer: d

(3) A cooper rod of 1 cm diameter and 8 cm long is formed into a wire of uniform diameter, whose length is 18 m. The radius (in cm) of the wire is

(a) 1/30

(b) 4/20

(c) 2/30

(d) 1/40

Show Answer
Answer: a

(4) The equivalent single discount for two successive discounts of 15% and 10% is

(a) 18%

(b) 26.3%

(c) 23.5%

(d) 11.7%

Show Answer
Answer: c

(5) 18% of which number is equal to 12% of 75?

(a) 67

(b) 28

(c) 50

(d) 100

Show Answer
Answer: c

(6) The present ratio of the ages pf P and Q is 2 : 3 . If the age of P is 12 yr less than the age of Q, what is the present age of Q in years?

(a) 45

(b) 28

(c) 36

(d) 16

Show Answer
Answer: c

(7) If the area of a triangle with base 12 cm is equal to the area of a square with side 12 cm. The altitude of the triangle will be

(a) 24 cm

(b) 33 cm

(c) 16 cm

(d) 42 cm

Show Answer
Answer: a

(8) The system of patenting in India is

(a) System and Component Patent

(b) Product Patent

(c) Intellectual Property Right Patent

(d) Process Patent

Show Answer
Answer: d

(9) On papers, who declares war or peace?

(a) The Defence Minister

(b) The Parliament

(c) The President

(d) The Prime Minister

Show Answer
Answer: c

(10) Which of the following Ministries is not included in the Planning Commission?

(a) Defence

(b) Agriculture

(c) Industry

(d) Finance

Show Answer
Answer: c

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.