RRB GROUP D MODEL SET 15

RRB GROUP D MODEL SET 15

Directions (Q. 1 – 5) : Study the following arrangement and answer the following questions.

F J M P O W R N B E Y C K A V L D G X U H Q I S Z T

(1)Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and hence form a group . Which one does not belong to that group?

(a) ECN

(b) KYV
(c) OMR

(d) HXI

Show Answer
Answer: a

(2) Which letter is the 10th to the right of the letter which is exactly the middle letter between F and D?

(a) H

(b) G

(c) D

(d) None of the above

Show Answer
Answer: d

(3) If each letter attached a value equal to its serial number in the above arrangement starting from your left, then what will be the sum of the numbers attached to all the vowels in the arrangement?

(a) 58

(b) 50 (c 73

(d) None of the above

Show Answer
Answer: d

(4) FMJ : TSZ in the same way as JMP : ?

(a) ISZ

(b) ZSI

(c) ZIS

\(d) None of the above

Show Answer
Answer: b

(5) Which of the following pairs of letters has  an many letters between them in the above arrangement as there are between them in the English alphabet?

(a) EL

(b) MR

(c) MO

(d) AI

Show Answer
Answer: c

(6) Kamal told Vimal, “Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother “ . Whom did Kamal defeat?

(a) Brother

(b) Father in law

© Father

(d) Son

Show Answer
Answer: c

(7) If GO = 32, SHE = 49, then SOME will be equl to

(a) 58

(b) 56

(c) 46

(d) 78

Show Answer
Answer: b

(8)           594        198

?              66

(a)54

(b) 43

(c) 67

(d) 22

Show Answer
Answer: d

(9) 3, 7, 23, 95, ?

(a) 575

(b) 439

(c) 207

(d) 100

Show Answer
Answer: a

(10) ejo tyd ins xch ?

(a) vxt

(b) nmr

(c) mrw

(d) fdw

Show Answer
Answer: c

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.