RRB GROUP D MODEL SET V

RRB Group D Model Set V

(1)Five years ago, the average age of P and Q was 15 year. Average age of P, Q and R today is 20 yr. How old will R be after 10 yr?

(a) 50 yr.

(b) 34 yr.

(c) 30 yr.

(d) 40 yr.

Show Answer
Answer: c

(2) The average of two numbers is M. If one number is N, then the other number is –

(a) 2 M

(b) 2 M – N

(c) 2 N

(d) M – N

Show Answer
Answer: b

(3) A dog pursues a cat and take 5 leaps for every 6 leaps of the cat., but 4 leaps of the dog are equal to 5 leaps of the cat. Compare the speeds of the dog and the cat.

(a) 8 : 24

(b) 22 : 26

(c) 16 : 22

(d) 25 : 24

Show Answer
Answer: d

(4) Ratio of boys to the girls in a class is 5 : 4. Which of the following cannot be the number of students in the class ?

(a) 98

(b) 76

(c) 86

(d) 46

Show Answer
Answer: a

(5) A motor car does a journey in 9 h, the first half at 12 km/h and the second half at 15 km/h. Find the distance.

(a) 143 km

(b) 100 km

(c) 110 km

(d) 134 km

Show Answer
Answer: b

(6) Two men A and B walk from P to Q, a distance of 22 km, at 5 and 6 km an hour respectively. B reaches Q, returns immediately and meets A at R. Find the distance from P to R.

(a) 14 km

(b) 20 km

(c) 16 km

(d) 19 km

Show Answer
Answer: c

(7) A an dB can do a piece of work in 72 days ; B and C can do it in 120 days; A and C can do it in 90 days. In what time can A alone do it ?

(a) 102 days

(b) 86 days

(c) 130 days

(d) 120 days

Show Answer
Answer: d

(8) A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will A alone finish the work ?

(a) 27 days

(b) 23 days

(c) 32 days

(d) 35 days

Show Answer
Answer: a

(9) The simple interest on a sum of money is equal to the principle and the number of year is equal to the rate percent per annum. The rate percent is

(a) 40 %

(b) 80 %

(c) 10 %

(d) 20 %

Show Answer
Answer: c

(10) The compound interest on a sum of money for 3 yr at 5% is Rs. 1324.05. What is the simple interest?

(a) Rs. 1170

(b) Rs. 1280

(c) Rs. 1260

(d) 1150

Show Answer
Answer: c

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.