RRB MODEL SET X

RRB MODEL SET TEN

(1) Point the odd one out:

  1. a) Todd
  2. b) Max Muelar
  3. c) Fergusson
  4. d) Cunningham

Show Answer
Answer: d

(2) Which was the only province where Muslims had taken to commerce and education quite early?

  1. a) Madras
  2. b) Bombay
  3. c) Cacutta
  4. d) Gujarat

Show Answer
Answer: b

(3) The study of tissues distribution in stem is performed under ?

(a) Ecophysiology

(b) Cytology

(c) Histology

(d)Anatomy

Show Answer
Answer: c

(4) The latest volume of foodgrains to be given per family as determined under ‘Annapurna Scheme’ is ?

(a) 40kg

(b) 10kg

(c) 20kg

(d)35kg

Show Answer
Answer: d

(5) Which of the following items is under the State List ?

(a) Defence

(b) Education

(c) Criminal Law

(d)Agriculture

Show Answer
Answer: d

(6) Which of the following is not considered a portable computer?

(a) Notebook Computer

(b) Lap top Computer

(c) Palm top Computer

(d) Mini Computer

Show Answer
Answer: d

(7) The user interface

(a) Is relatively unimportant

(b) Is easy to provide with good support

(c) Supports both novice and experienced

(d) Is slanted towards novice users

Show Answer
Answer: c

(8) The calendar for the year 2002 is the same as for the year.

(a) 2016

(b) 2002

(c) 2008

(d) 2000

Show Answer
Answer: c

Directions (Q. 9-10) : Select the related word/ number / figure.

(9) GREAT : 25 : : NUMBER : ?

(a) 64

(b) 36

(c) 12

(d) 60

Show Answer
Answer: b

(10) Work : Motive : : ? : ?

(a) Wall : paint

(b) Body : Mind

(c) Body : Food

(d) Petrol : Car

Show Answer
Answer: d

(11) From the given alternatives, words select the one whichncan not be formed using the letters of the given word

RECREATION

(a)ACTION

(b) HECTARE

(c) TORN

(d) RATION

Show Answer
Answer: c

Directions (Q. 12-14) : Find the odd one.

(12) (a) 36-72

(b) 12-42

(c) 23-64

(d) 14-82

Show Answer
Answer: a

(13) (a) 4321

(b) 5698

(c) 4232

(d) 7963

Show Answer
Answer: c

(14) (a) ILOQ

(b) GJOV

(c) BFJQ

(d) RUZG

Show Answer
Answer: c

(15) A shopkeepers marks his sarees at 20% above the cost price and allows the purchaser a discount of 10% for cash buying. What profit percent does he make?

(a) 13

(b) 8

(c) 6

(d) 10

Show Answer
Answer: b

(16) A mother after 4 yr will be twice the age of her daughter. The sum of their ages is 46. What is the present age of the daughter?

(a) 14 yr

(b) 22 yr

(c) 10 yr

(d) None of the above

Show Answer
Answer: a

(17) If one man or two women or three boys can do a piece of work in 55 days, then one man, one woman and one boy will do it in how many days?

(a) 60 days

(b) 35 days

(c) 30 days

(d) 45 days

Show Answer
Answer: c

(18) A sum of money doubles itself at compound interest in 15 yr. In how many years will it becomes eight times?

(a) 53

(b) 34

(c) 55

(d) 45

Show Answer
Answer: d

(19) A number is increased by 20% and then it is decreased by 10%. The net increase or decrease 5 is

(a) 10% decrease

(b) 10% increase

(c) 8% increase

(d) 8% decrease

Show Answer
Answer: c

(20) In a division operation, the divisor is 5 times the quotient and twice the remainder. If the remainder is 15, then what is the dividend?

(a) 195

(b) 154

(c) 258

(d) 78

Show Answer
Answer: a

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.