SBI Clerk Numerical Ability Model Set I

(1)If the length and breadth of a rectangle are increased by 10% and 20% respectively, What wioll be the effect on its area?

(a) 32% increase

(b) 20% increase

(c) 27% increase

(d) None of the above

Show Answer
Answer: d

(2) A 220 metre long train crosses a 260 meter long platform in 24 seconds. What is the speed of train in kmph?

(a) 45

(b) 76

(c) 72

(d) 55

Show Answer
Answer: c

(3) The average marks obtained by Sunil in Mathematics and Science are 85 and that in that is Mathematics and English are 72. What marks did he get in Mathematics?

(a) 78

(b) 87

(c) 93

(d) Cannot be determined

Show Answer
Answer: d

(4) 2  4  11  ?  153  771

(a) 54

(b) 37

(c) 23

(d) 66

Show Answer
Answer: b

(5) If 7 : x = 17.5 : 22.5 , then x = ?

(a) 48

(b) 65

(c) 32

(d) 40

Show Answer
Answer: a

(6) The length of a train and that of a platform are equal. If with a speed of 90 km/h, the train crosses the platform in 1 min, then the length of the train (in m) is

(a) 840

(b) 580

(c) 750

(d_ 550

Show Answer
Answer: c

(7) The ratio of the outer and the inner perimeter of a circular path is 23 : 22 . If the path is 5 m wide, the diameter of the inner circle is

(a) 340 m

(b) 144 m

(c) 80 m

(d) 220 m

Show Answer
Answer: d

(8) Sum of digits of the smallest number by which 1440 be multiplied so that it becomes a perfect cube , is

(a) 7

(b) 6

(d) 8

(d) 4

Show Answer
Answer: b

(9) The cost price of 36 books is equal to the selling price of 30 books. The gain is

(a) 40%

(b) 25%

(c) 20%

(d) 10%

Show Answer
Answer: c

(10) A sum doubles itself in 6 yr at compound interest. The sum will be eight times at the same rate of interest in

(a) 22 yr

(b) 8 yr

(c) 18 yr

(d) 15 yr

Show Answer
Answer: c

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.