SBI Clerk Numerical Ability Model Set I

(11) The LCM of two number is 495 and their HCF is 5. If the sum of the numbers is 100, then their difference is

(a) 20

(b) 10

(c) 44

(d) 52

Show Answer
Answer: b

(12) A man sells 32 mangoes at the cost price of 400 mangoes. Her gain % is

(a) 25%

(b) 40%

(c) 8%

(d) 12%

Show Answer
Answer: a

(13) The ratio of the volumes of two coins is 2 : 3 and the ratio of radii of their bases is 1 : 2 . The ratio of their heights is

(a) 4:6

(b) 1:7

(c) 8:3

(d) 10:5

Show Answer
Answer: c

(14) On selling an article for Rs. 651, there is a loss of 7%. The cost price of that article is

(a) 750

(b) 789

(c) 700

(d) 765

Show Answer
Answer: c

(15) The LCM and the HCF of the numbers 28 and 42 are in the ratio

(a) 7:4

(b) 2:6

(c) 9:6

(d) 6:1

Show Answer
Answer: d

(16) The ratio between the present ages of A and B is 4:5. If the ratio between their ages four years hence becomes 14:17. What is B’s age at present?

(a) 30

(b) 43

(c) 28

(d) 35

Show Answer
Answer: a

(17) If a man estimates his loss as 20% of the selling price , then liss % is

(a) 40%

(b) 38/7 %

(c) 50/3 %

(d) 50%

Show Answer
Answer: c

(18) At what rate percent per annum calculated in simple interest will a sum of money double in 10yr?

(a) 14%

(b) 13.5%

(c) 20%

(d) 10%

Show Answer
Answer: d

(19) How many bullets can be made out of a lead cylinder 56 cm high having a radius of 6 cm, each bullet being 1.5 cm in diameter?

(a) 6500

(b) 3584

(c) 2654

(d) 6721

Show Answer
Answer: b

(20) What is the number whose 20% is 30% of 40%

(a) 40

(b) 60

(c) 44

(d) 76

Show Answer
Answer: b