SBI Clerk Numerical Ability Model Set I

(21) Two numbers are in the ratio of 3:4. If 5 is subtracted from each, then the ratio will be 2:3 what is the smallest number?

(a) 23

(b) 17

(c) 15

(d) 10

Show Answer
Answer: c

(22) The average age of 8 men is increased by 2 yr when two of them whose age are 21 and 23 yr are replaced by two new men. The average of the two new men is

(a) 43

(b) 28

(c) 30

(d) 32

Show Answer
Answer: c

(23) How much simple interest will Rs. 2000 earn in 18 months at an annual rate of 6%?

(a) Rs. 180

(b) Rs. 150

(c) Rs. 200

(d) Rs. 170

Show Answer
Answer: a

(24) Which of the following number is a prime?

(a) 861

(b) 331

(c) 667

(d) 481

Show Answer
Answer: b

(25) Rs. 5000 earned Rs. 300 interest in 2 yr. The rate of interest is

(a) 5%

(b) 10%

(c) 4%

(d) 3%

Show Answer
Answer: d

(26) What the seller marked the printed price of a watch purchased at Rs. 380, so that giving 5% discount there is 25% profit?

(a) 600

(b) 400

(c) 550

(d) 720

Show Answer
Answer: b

(27) The mess charges for 35 students for 24 days in Rs. 6300. In how many days will the mess charges be Rs. 3375 for 25 students?

(a) 23

(b) 32

(c) 18

(d) 10

Show Answer
Answer: c

(28) The wooden box measure 20 cm x 12 cm x 10 cm. Thickness of wood is 1 cm. The volume of wood to make the box (in cubic cm) is

(a) 760

(b) 960

(c) 650

(d) 880

Show Answer
Answer: b

(29) The monthly income of A and B are in the ratio 4:3 . Each of them saves Rs. 600. If the ratio of their expenditure is 3:2, then what is the monthly income of A?

(a) Rs. 3400

(b) Rs, 1300

(c) Rs, 2000

(d) Rs. 2400

Show Answer
Answer: d

(30) (6.5 x 6.5 – 45.5 + 3.5 x 3.5 ) is equal to

(a) 10

(b) 4

(c) 9

(d) 7

Show Answer
Answer: c