WB Excise SI Recruitment 2021- Reasoning Practice Set

Reasoning Practice Set for WB Excise SI Recruitment 2021

Reasoning is an important topics covered in WB Excise Recruitment 2018. This WB Excise Reasoning practice Set on reasoning is prepared in accordance with the latest syllabus covered in this examination. Study and Practice set through West Bengal Excise Reasoning Practice Set.

(1)Wood : Paper :: Steel : ?

(a) Metal

(b) Iron

(c) Nail

(d) Glass

Show Answer
Answer: c

(2) Sun : Day :: Moon : ?

(a) Planets

(b) Darkness

(c) Stars

(d) Night

Show Answer
Answer: d

(3) 2, 5, 9, _?_, 20, 27

(a) 14

(b) 16

(c) 20

(d) 18

Show Answer
Answer: a

(4) A man goes 5 km East, then he turns right and goes 4 km, then he turns left and goes 5 km. Which direction is he facing now ?

(a) South

(b) East

(c) West

(d) North

Show Answer
Answer: b

(5) If in a certain code language NOITCELES represents SELECTION, then what will AIDNI represent ?

(a) INDIA

(b) HANDI

(c) AIDS

(d) HINDI

Show Answer
Answer: a

(6) Find the missing number :

16     12     13

32     24     26

48      ?       39

(a)26

(b) 34

(c) 36

(d) 18

Show Answer
Answer: c

(7) Umesh is taller than Satish, Suresh is shorter than Neeraj but taller than Umesh. Who is the tallest among them ?

(a) Suresh

(b) Umesh

(c) Satish

(d) Neeraj

Show Answer
Answer: d

(8) Select the Odd One :

(a) Barley

(b) Mustard

(c) Wheat

(d) Corn

Show Answer
Answer: c

(9) Which is the one that does not belong to the group :

(a)Divide

(b)Break

(c) Change

(d) Split

Show Answer
Answer: c

(10) 201, 202, 204, 207, ?

(a) 210

(b) 217

(c) 222

(d) 211

Show Answer
Answer: d