Indian History MCQ Set I

INDIAN HISTORY MCQ SET I

1.The Brahmanas are books that dial with –

(a) Meditation

(b) Rituals

(c) Yoga

(d) Philosophy

Show Answer
Answer: b

 

2.When did Muslim League demand a separate state of Pakistan ?

(a) 1945

(b) 1942

(c) 1940

(d) 1938

Show Answer
Answer: c

 

3.Which color was commonly used in Harappan pottery ?

(a) Purple

(b) Yellow

(c) Buff

(d) Green

Show Answer
Answer: c

 

4.The first metal to be discovered and used for making tools was –

(a) Copper

(b) Iron

(c) Bronze

(d) Tin

Show Answer
Answer: a

 

5.The people of the Indus valley Civilization worshipped the prototype of –

(a) Vishnu

(b) Pashupati

(c) Varun

(d) Brahma

Show Answer
Answer: b

 

6.Who spoke of the existence of two nations in England – the rich and the poor ?

(a) Attlee

(b) Churchill

(c) Lloyd George

(d) Disraeli

Show Answer
Answer: d

 

7.Das Kapital was written by –

(a) St. Simon

(b) Robert Owen

(c) Karl Marx

(d) Frederick

Show Answer
Answer: c

 

8.The great Bath was found in –

(a) Rojdi

(b) Harapa

(c) Banawali

(d) Mohenjodaro

Show Answer
Answer: b

 

9.The election to the Constituent Assembly were held in –

(a) 1943

(b) 1940

(c) 1947

(d) 1946

Show Answer
Answer: d

 

10.Which edict of Ashoka refers to him as ‘Ashoka’ ?

(a) Udaygiri

(b) Maski Minor RE

(c) Junnar RE

(d) Junagarh RE

Show Answer
Answer: b

 

11.The Delhi Durbar was held in India in –

(a) 1909

(b) 1917

(c) 1911

(d) 1921

Show Answer
Answer: c

 

12.The UNO formally came into being in

(a) October, 1945

(b) June, 1945

(c) March, 1945

(d) September, 1945

Show Answer
Answer: a

 

13.A good quality barely has been discovered at –

(a) Lothal

(b) Banwali

(c) Kalibangan

(d) None of the above

Show Answer
Answer: b

 

14.Anushilan Samiti, the secret revolutionary society in Bengal was organized by –

(a) Aswini Kumar

(b) Batukeshwar Dutt

(c) Jatin Das

(d) P. Mitra

Show Answer
Answer: d

 

15.Subhash Chandra Bose became the President of the Congress first in

(a) 1940

(b) 1943

(c) 1942

(d) 1939

Show Answer
Answer: c

 

16.The moving spirit behind the organization of the Ghadar Party was –

(a) Madan Lal Dhingra

(b) Lala Hardayal

(c) Lala Lajpat Rai

(d) V.D. Savarkar

Show Answer
Answer: b

 

17.Which of the following leaders was the guiding force of the Justice Party in Madras ?>

(a) Hardayal

(b) Dr. Ambedkar

(c) Aurobind Ghosh

(d) Dwarkanath Ganguli

Show Answer
Answer: b

 

18.The Congress Socialist Party was set up in –

(a) 1931

(b) 1940

(c) 1934

(d) 1937

Show Answer
Answer: c

 

19.The first Indian who found a place in the Govorner General’s Executive Council was

(a) S.P.Sinha

(b) M.M. Malviya

(c) Govind Vallabh Pant

(d) Devendra Nath Tagore

Show Answer
Answer: a

 

20.The capital and centre of French activities in India was

(a) Kashimbazar

(b) Pondicherry

(c) Masulipatnam

(d) Chandernagore

Show Answer
Answer: b

 

21.Who among the following was responsible for the massacre of the English at Kanpur ?

(a) Tantia Tope

(b) Rani Laxmi Bai

(c) Nana Sahib

(d) Kunwar Singh

Show Answer
Answer: d

 

22.Who among the following was the founder of adi Brahmo Samaj ?

(a) Devendra Nath Tagore

(b) Keshab Chandra Sen

(c) Raja Ram Mohan Roy

(d) Mahadev Govind Ranade

Show Answer
Answer: a

 

23.The capital of the Sikh Kingdom of Rajit Singh was

(a) Peshawar

(b) Amritsar

(c) Multan

(d) Lahore

Show Answer
Answer: a

 

24.Rashtriya Swayamsewak Sangh was founded in

(a) 1932

(b) 1927

(c) 1925

(d) 1935

Show Answer
Answer: c

 

25.The first Indian Civil servant was –

(a) Jawaharlal Nehru

(b) S.N. Banerjee

(c) C.R. Das

(d) K.M.Munshi

Show Answer
Answer: b

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.