Computer Awareness MCQ SET II

Computer Awareness MCQ SET II

1)An error in computer data is called

(a) Byte

(b) Bit

(c) Chip

(d) Bug

Show Answer
Answer: d

2) A half adder circuit consists of

(a) Two AND gates

(b) Two OR gates

(c) One AND gate and one OR gate

(d) One AND gate and one NOT gate

Show Answer
Answer: c

3) The computer memory which is essentially empty is

(a) ROM

(b) RAM

(c) Mouse

(d) Floppy disk

Show Answer
Answer: a

4) A logic gate is an electronic circuit which

(a) Make logical decisions

(b) Allows current only in one direction

(c) Is based on ordinary algebra

(d) Allows current an both the directions

Show Answer
Answer: b

5) Which of the following performs the OR, XOR & AND functions ?

(a) Control unit

(b) Register unit

(c) ALU

(d) Memory

Show Answer
Answer: c

6) Computer is a /an

(a) Electrical device

(b) Mechanical device

(c) Electronic device

(d) None of the above

Show Answer
Answer: c

7) The computer memory, which can be programmed once but cannot be reprogrammed, is –

(a) SAM

(b) PROM

(c) RAM

(d) EPROM

Show Answer
Answer: b

8) Division is carried out in Computer by

(a) Repeated subtraction

(b) Reverse division

(c) Reverse subtraction

(d) None of the above

Show Answer
Answer: a

9) In retail showrooms, a code which identifies merchandise is

(a) Bar code

(b) Gray code

(c) Machine code

(d) Universal product code

Show Answer
Answer: d

10) The alternative form of binary code is

(a) Decoder

(b) Encoder

(c) Bar code

(d) Gray code

Show Answer
Answer: d

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.