General Awareness MCQ SET VII

General Awareness MCQ SET VII

(1)The largest freshwater lake in world is

(a) Lake Michigan

(b) Lake Balkhash

(c) Lake Superior

(d) Lake Victoria

Show Answer
Answer: c

(2) The length of India’s coastline is about

(a) 7500 kms

(b) 5800 kms

(c) 4780 kms

(d) 8200 kms

Show Answer
Answer: a

(3) When was the Minimum Wages Act enacted in India ?

(a) 1947

(b) 1935

(c) 1962

(d) 1956

Show Answer
Answer: d

(4) English Education was introduced in India by –

(a) Lord Curzon

(b) Lord Dalhousie

(c) Lord Macaulay

(d) Jawaharlal Nehru

Show Answer
Answer: c

(5) Who founded the Servants of India Society ?

(a) B.G. Tilak

(b) Gopal Krishna Gokhale

(c) Swami Dayanand Saraswati

(d) Dadabhai Naoroji

Show Answer
Answer: b

(6) On the tributary of which river has Rihand Dam been constructed ?

(a) Yamuna

(b) Chambal

(c) Periyar

(d) Sone

Show Answer
Answer: d

(7) The International Court of Justice sits in

(a) The Hague

(b) Rome

(c) Geneva

(d) Vienna

Show Answer
Answer: a

(8) Who among the following started the first Newspaper in India ?

(a) Rabindranath tagore

(b) Dadabhai Nairiji

(c) James A. Hickey

(d) W.C. Bonnerjee

Show Answer
Answer: a

(9) Which of the following animals is dumb ?

(a) Yak

(b) Giraffe

(c) Deer

(d) Stag

Show Answer
Answer: b

(10) The substance that is added to make natural rubber strong and more bouncy is –

(a) Sponge

(b) Polythene

(c) Sulphur

(d) Chlorine

Show Answer
Answer: c

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.