General Awareness Practice Set IX

By | April 26, 2018

General Awareness Practice Set IX

 

(1) ‘Hire and Fire’ is the policy of

(a) Traditional Economy

(b) Mixed Economy

(c) Socialism

(d)Capitalism

Show Answer
Answer: d

(2)The latest volume of foodgrains to be given per family as determined under ‘Annapurna Scheme’ is

(a) 40kg

(b) 10kg

(c) 20kg

(d)35kg

Show Answer
Answer: d

(3)The fish catch by Indian fishermen in the international waters are part of the GDP of

(a)India and Indonesia

(b) India

(c) India and Sri Lanka

(d)Sri Lanka

Show Answer
Answer: b

(4)The Nobel Prize for Economics was instituted by

(a) World Bank

(b) The Nobel Committee

(c) Sweden’s central bank

(d)Alfred Nobel

Show Answer
Answer: c

(5)The main competitor for the Indian jute industry is

(a) Jpan

(b) Bangladesh

(c) Nepal

(d)China

Show Answer
Answer: b

(6)Which of the following items is under the State List ?

(a) Defence

(b) Education

(c) Criminal Law

(d)Agriculture

Show Answer
Answer: d

(7) ‘Dual citizenship’ is a feature of

(a) Presidential government

(b) Partiamentary government

(c) Federal government

(d)Unitary government

Show Answer
Answer: c

(8)In the constitution of India, which article mentions about the establishment of Welfare State in India ?

(a) 69

(b) 59

(c) 39

(d)99

Show Answer
Answer: c

(9)The essential feature of democracy is giving prominence to the

(a) Civil Society

(b) Citizen

(c) Judiciary

(d)Executive

Show Answer
Answer: b

(10)Which of the following writs can lie only against a person holding a public office ?

(a) Certiorarious

(b) Prohibition

(c) Mandamus

(d)Habeas corpus

Show Answer
Answer: c

Also Check  SBI Clerk Numerical Ability Model Set I