General Knowledge MCQ Set I

General Knowledge MCQ Set I

(1) Which state in India became the first carbon-free state in India?

(a) Uttarakhand

(b) Himachal Pradesh

(c) Kerala

(d) Mizoram

Show Answer
Answer: b

 

(2) Which of the following countries does not surround the Caspian Sea?

(a) Kazakhstan

(b) Iran

(c) Uzbekistan

(d) Turkmenistan

Show Answer
Answer: c

 

(3) When did the first elected Parliament of India come into being?

(a) March 1949

(b) November 1950

(c) February 1951

(d) April 1952

Show Answer
Answer: d

 

(4) Market and fairs, came under which list of the Constitution of India?

(a) State List

(b) Union List

(c) Residuary List

(d) Concurrent List

Show Answer
Answer: a

 

(5) The first Physician to use Chloroform as an unaesthetic is :

(a) Edward Jenner

(b) William Hervey

(c) James Simpson

(d) John Logie Baird

Show Answer
Answer: c

 

(6) Which of the following day is celebrated as a technology day in India?

(a) April 15th

(b) May 3rd

(c) March 25th

(d) May 11th

Show Answer
Answer: d

 

(7) The state that produces a large quantity of rubber is :

(a) Kerala

(b) Madhya Pradesh

(c) Assam

(d) Karnataka

Show Answer
Answer: a

 

(8) Which of the following state does not have Legislative Council?

(a) Andhra Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Jammu and Kashmir

(d) Maharashtra

Show Answer
Answer: b

 

(9) Which is the largest ephemeral salt lake in India?

(a) Sambhar

(b) Degana

(c) Kolleru

(d) Didwana

Show Answer
Answer: a

 

(10) Which of the following materials was the Statue of Liberty constructed?

(a) Limestone

(b) Silver

(c) Marble

(d) Copper

Show Answer
Answer: d

 

(11) SIDBI is having its Headquarter at –

(a) New Delhi

(b) Lucknow

(c) Nagpur

(d) Mumbai

Show Answer
Answer: b

 

(12) Elephant mountains are also called as

(a) Anaimalai Hills

(b) Khasi Hills

(c) Cardamom Hills

(d) Mahendragiri Hills

Show Answer
Answer: a

 

(13) Which of the following is not correctly matched?

(a) Volga – Russia

(b) Zaire – Africa

(c) Lena – Australia

(d) Parana – S. America

Show Answer
Answer: c

 

(14) Which of the following tests is used to detect Tuber – culosis?

(a) Widal Test

(b) Mantoux Test

(c) Elisa Test

(d) None of these

Show Answer
Answer: b

 

(15) Which of the following sector is providing minimum employment to the Indians?

(a) Textile

(b) Petroleum

(c) Leather

(d) Mining

Show Answer
Answer: a

 

(16) Lake Pichola is located in –

(a) Jaipur

(b) Jodhpur

(c) Bikaner

(d) Udaipur

Show Answer
Answer: d

 

(17) Which of the following hills are located in Meghalaya?

(a) Satpura

(b) jaintia Hills

(c) Javadi Hills

(d) Shevaroy Hills

Show Answer
Answer: b

 

(18) Who is the author of the book “ God Created The Integers“?

(a) Stephen Hawking

(b) V.S.Naipul

(c) Anita Nair

(d) None of the above

Show Answer
Answer: a

 

(19) Who is the founder of All India Harijan Sewak Sangh?

(a) M.G.Ranade

(b) B.R.Ambedkar

(c) M.K.Gandhi

(d) Jatiba Phule

Show Answer
Answer: c

 

(20) In which year Wetland Conservation Programme was started?

(a) 1982

(b) 1989

(c) 1980

(d) 1987

Show Answer
Answer: d

 

(21) Which of the following is not a tributary of Godavari river?

(a) Saleri

(b) Pranthia

(c) Subarnarekha

(d) Indravati

Show Answer
Answer: c

 

(22) Who was the first women Nobel laureate?

(a) Mother Teresa

(b) marie Curie

(c) Selma Lagerlof

(d) None of the above

Show Answer
Answer: b

 

(23) 15th SAARC summit was held in –

(a) Colombo

(b) Islamabad

(c) New Delhi

(d) Kathmandu

Show Answer
Answer: a

 

(24) A Multiproduct Special Economic Zone (SEZ) near the Mundra Port is being developed by –

(a) Adani Group

(b) DLF Group

(c) Reliance

(d) None of the above

Show Answer
Answer: c

 

(25) Which of the following does not have Rupee as its Currency?

(a) Seychelles

(b) Nepal

(c) Mauritius

(d) Bhutan

Show Answer
Answer: d

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.