General Studies MCQ Set I

General Studies MCQ Set I

1)18th Global summit was held in –

(a) Rome

(b) Hanoi

(c) Manchester

(d) Geneva

Show Answer
Answer: b

 

2) The uplift of the Himalayas began in –

(a) Cretaceous age

(b) Jurassic age

(c) Eocene age

(d) Holocene age

Show Answer
Answer: a

3) 7th Indian Institute of Management 9IIM) named Rajiv Gandhi Institute of Management was launched in –

(a) Patna

(b) Chennai

(c) Shillong

(d) Jaipur

Show Answer
Answer: c

4) The last llbari ruler of Delhi was

(a) Fakhr-ud-din

(b) Balban

(c) Nasir-ud-din Mahmum

(d) Kaiqubad

Show Answer
Answer: d

5) Who was the last king of France ?

(a) Napolean-3

(b) Louie-14

(c) napoleon-2

(d) Louie-14

Show Answer
Answer: a

6) Sri Lanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by

(a) Gulf of Pondicherry

(b) Gulf of manner

(c) Palk Strait

(d) Both (b) and (c)

Show Answer
Answer: d

7) White Gold is –

(a) Nickel

(b) Platinum

(c) Chromium

(d) All of the above

Show Answer
Answer: b

8) In which year Integrated Circuit (IC) invented ?

(a) 1960

(b) 1962

(c) 1952

(d) 1958

Show Answer
Answer: c

9) Rabindra Nath Tagore was the first Asian writer to win the Nobel prize for literature in :

(a) 1912

(b) 1915

(c) 1911

(d) 1913

Show Answer
Answer: d

10) There were widespread rising against the British in the 1820s. Which one of the following did not revolt in the 1820s ?

(a) Santhals

(b) Ramosi

(c) Ahmos

(d) Pagal Panthis

Show Answer
Answer: a

11) Deccan Traps are largely made of –

(a) Limestone

(b) Lava flows alternating with sedimentary deposits

(c) Flow of Basalt

(d) Alternate sheets of lava

Show Answer
Answer: c

12) Linguists are of the view that all Indian languages

(a) are written from left to right

(b) are phonetic

(c) are of Persian Origin

(d) have a common script

Show Answer
Answer: b

13) Who has been conferred with the ‘Global Version” award by US-India Business Council ?

(a) Sam Pitroda

(b) Indra Nooyi

(c) Sunil Mittal

(d) None of the above

Show Answer
Answer: c

14) Which one of the following mobile network company has teamed up with social networking site My Space to created an interactive music platform ?

(a) Vodafone

(b) Airtel

(c) Reliance

(d) Idea

Show Answer
Answer: a

15) The Western disturbances bring rainfall to which part of India ?

(a) Kerala

(b) Bihar, UP and W.B.

(c) Punjab

(d) Tamil Nadu

Show Answer
Answer: b

16) Which one of the following is used to make nonstick cookware ?

(a) Polyethylene

(b) PVC

(c) Polystyrene

(d) Polytetra fluoroethylene

Show Answer
Answer: d

17) Tear gas is –

(a) Chloroacetophenone

(b) A-chloroacetophenol

(c) Both

(d) None of the above

Show Answer
Answer: c

18) Which of the first Latin American country to sign a preferential Trade Agreement with India ?

(a) Chile

(b) Brazil

(c) Mexico

(d) Venezulea

Show Answer
Answer: a

19) RBC are destroyed in

(a) Liver

(b) Spleen

(c) Limph glands

(d) Kidney

Show Answer
Answer: b

20) Which one of the following glands controls the blood pressure in human body ?

(a) Kidney

(b) Thyroid

(c) Adrenaline

(d) Pituitary

Show Answer
Answer: d

21) The National Income in India is estimated by the –

(a) Planning Commission

(b) Indian Statistical Institute

(c) Central Statistical Organization

(d) National Sample Survey

Show Answer
Answer: c

22) When Ozone is heated, its volume will –

(a) Remain Unchanged

(b) Decrease

(c) Become twice its initial volume

(d) Become thrice its initial volume

Show Answer
Answer: a

23) In which organ of the United Nations are all the members represented ?

(a) Security Council

(b) The Secretariat

(c) General Assembly

(d) Trusteeship Council

Show Answer
Answer: c

24) World Court is also known as –

(a) Permanent Court of International Justice

(b) International Court of Justice

(c) International Criminal Court

(d) None of the above

Show Answer
Answer: b

25) Which battle was fought between Akbar and Rana Pratap ?

(a) Battle of Hydaspaes

(b) Battle of Samugarh

(c) Battle of Haldigarh

(d) Battle of Kanwah

Show Answer
Answer: c

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.