Indian National Movement MCQ Set I

Indian National Movement MCQ Set I

(1)The single biggest item of British capital investment in India was/were

(a) Shipping

(b) Banking and Insurance

(c) Railways

(d) Plantation and Mines

Show Answer
Answer: c

(2) Swarajya Party was formed after the failure of the movement

(a) Non co operation

(b) Swadeshi

(c) Quit India

(d) Civil Disobedience

Show Answer
Answer: a

(3) Who was the chairman of the Drafting Committee if the Constitution?

(a) J.B.Kripalani

(b) B.R.Ambedkar

(c) Rajendra Prasad

(d) J.L. Nehru

Show Answer
Answer: b

(4) In March 1908, who was elected as the ‘Permanent’ President of the Muslim League?

(a) Aga Khan

(b) Nawab Salimullah

(c) Syed Amir Ali

(d) Syed Ahmed Khan

Show Answer
Answer: a

(5) The program of Swadeshi and Boycott against the partition of Bengal was visualized by

(a) Aurobindo Ghosh

(b) B.C. Pal

(c) Mahatma Gandhi

(d) Surendra Nath Banerjee

Show Answer
Answer: b

(6) The moderate and extremist section of the Congress were re-united in the …………. Session.

(a)  1925 Bombay

(b) 1924 Karachi

(c) 1916 Lucknow

(d) 1919 Calcutta

Show Answer
Answer: c

(7) Who among the following accompanied mahatma Gandhi to the second Round Table Conference in London?

(a) Sarojini Naidu

(b) J.L. Nehru

(c) Madan Mohan Malabya

(d) Both (a) and (c)

Show Answer
Answer: d

(8) Who set up the famous Bengal Chemical Swadeshi stores during the Swadeshi Movement?

(a) Rabindra Nath Tagore

(b) Surendra Nath Banarjee

(c) P.C. Ray

(d) Ashwini Kumar Dutt

Show Answer
Answer: c

(9) Who remember as the pioneer of economic nationalism?

(a) Bipin Chandra Pal

(b) Madan Mohan Malabya

(c) R.C. Dutt

(d) Gokhale

Show Answer
Answer: c

(10) Who was the Governor- General of India who proposed the change of capital from Calcutta to Delhi?

(a) Dufferin

(b) Lansdowne

(c) Lord Curzon

(d) Lord Hardinge II

Show Answer
Answer: d

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.