RRB Group D Model Set VIII

RRB Group D Model Set VIII

(1)A shopkeeper allows a discount of 12.5% on the marked price of a certain article and makes a profit of 20%. If the article costs the shopkeeper Rs. 210, what price must be marked on the article?

(a) Rs. 320

(b) Rs. 277

(c) Rs.190

(d) Rs. 288

Show Answer
Answer: d

(2) If an article is sold at 5% gain instead of 5% loss, the seller gets Rs. 6.72 more. The cost price of the article is

(a) Rs. 67.20

(b) Rs. 124

(c) Rs. 78.60

(d) Rs. 112.30

Show Answer
Answer: a

(3) A 150 m long train crosses a 500 m long bridge in 30 s. What time will it take to cross a platform 370 m ?

(a) 54 s

(b) 24 s

(c) 16 s

(d) 32 s

Show Answer
Answer: b

(4) Find the area of a triangle in which box is 1.5 m and height is 75 cm.

(a) 4782 sq cm

(b) 5390 sq cm

(c) 5625 sq cm

(d) 2573 sq cm

Show Answer
Answer: c

(5) The incomes of A and B are in the ratio 2 : 3 and their expenditures are in the ratio 1 : 2 . If each saves Rs. 24000, find A’s income.

(a) Rs. 37000

(b) Rs. 48000

(c) Rs. 24000

(d) Rs. 65000

Show Answer
Answer: b

(6) A man can row 15 km/h downstream and 9 km/h upstream. The speed of the boat in still water is

(a) 10 km/h

(b) 17 km/h

(c) 12 km/h

(d) 8 km/h

Show Answer
Answer: c

(7) The HCF and LCM of two numbers are 11 and 385 respectively. The numbers are

(a) 33 and 770

(b) 44 and 88

(c) 11 and 385

(d) 11 and 385 or 55 and 77

Show Answer
Answer: d

(8) A cistern which could be filled in 9 h takes one hour more to be filled owing to a leak in the bottom. If the cistern is full, leak will empty it in time (in hour)

(a) 70

(b) 86

(c) 90

(d) 67

Show Answer
Answer: c

(9) A person bought 50 pens for Rs. 50 each. He sold 40 of them at a loss of 5%. He wants to gain 10% on the whole. Then his gain percent on the remaining pens should be

(a) 70

(b) 45

(c) 27

(d) 60

Show Answer
Answer: a

(10) The total surface area of a solid right circular cylinder is twice that of a solid sphere. If they have the same radii, the ratio of the volume of the cylinder to that of the sphere is given by

(a) 4 : 9

(b) 6 : 3

(c) 2 : 5

(d) 9 : 4

Show Answer
Answer: d

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.